Natuke uurimistööd Interneti lõpmatutes avarustes ning Treenitargalt.ee pani kokku oma TOP 10 toiduainetest, millel on nende haigusi ennetavale ja ravivale võimele lisaks ka veel suurepärane maitse. Muidugi – viimane võib olla küsitav, sest niipalju kui on inimesi, on ka erinevaid maitse-eelistusi, kuid see selleks. Allpool nad siis kenasti kirjas …
Avokaadod: sisaldavad suures koguses seda, mida nimetatakse „heaks“ rasvaks ehk siis avokaadodes on väga palju monoküllastumata rasvhappeid. Lisaks sellele on avokaadod ka veel head kaaliumi, foolhappe ja kiudaineallikad. Võileivale majoneesi määrimise asemel pane sinna parem mõned avokaadoviilud või tükelda teda lihtsalt salatisse.
Mustikad: mustikaid on kiidetud kui marju, mis oma kõrge antioksüdantide taseme tõttu võivad tõenäoliselt aeglustada näiteks Alzheimeri – nimelise haiguse progresseerumist. Antotsüaniin, mis annab mustikatele nii omase sügavsinise värvuse, ei kaitse mitte ainult mustikat ennast, vaid on abiks ka Sinu organismi võitlemisel põletikega ning ka vähiga ja samuti kaitseb südant. Mustikad on ka teada-tuntud C-vitamiini, kiudainete ning B-vitamiinide rühma kuuluva foolhappe allikateks. Söö neid niisama või siis lisa mõned marjad oma hommikusse pudrusse/müslisse, jogurtisse, pannkookidesse, salatisse, jäätisesse.
Kantaluubid ehk dessertmelonid: suurepärased beeta karoteeni ning A-vitamiini allikad (inimkeha muudab beeta karoteeni A-vitamiiniks – antioksüdant missugune!). 1 viil (umbes 1/8 tervest viljast) sisaldab juba ca 103% Su päevasest A-vitamiini vajadusest. A-vitamiini ja beeta karoteeni sisaldavate viljade/toitude söömine kaitseb Su silmi (nägemine), võitleb põletikega ning võib osutada kaitset ka mõnede vähiliikide vastu. Kanatluup on samuti suurepärane C-vitamiini allikas ja antioksüdant, mis kaitseb Sind südamehaiguste ja insuldi vastu, korvab Su kaaliumi, B6-vitamiini ning kiudainete puudust. Suurepärane toit – pool kantaluupi + kodujuust – keele viib alla!
Tsitruselised: populaarsed ning teada-tuntud kõigile. Suurepärased C-vitamiini ja kaaliumi, foolhappe, kiudaineteallikad. Sisaldavad vaid tsitruselistele omaseid haigustega võitlevaid flavonoide.
Pähklid ja seemned: pähklite ja seemnete söömine võib aidata enneteda südamehaigusi ja ka madaladada kolesteroolitaset, lisaks on nad head valkude, kiudainete ning tervislike rasvade allikad. Pähklid, eelkõige aga kreeka pähklid, on suurepärasteks Omega 3 rasvade allikateks ning näiteks mandlitest on abi Su dieedi korral. Pool peotäit kuni peotäis pähkleid on suurepärane snäkk, kui söögikord pole veel käes, kõht aga endast juba märku annab. Lisa erinevaid seemneid samuti oma salatitesse, pudrusse.
Kaerahelbed: sisaldavad lahustuvaid kiudaineid, mis on suureks abiks (taaskord) kolesterooli madaldamisel, lisaks aitavad kauem hoida täiskõhutunnet. Eelpooltoodule lisaks on kaerahelbed ka suurepärased kaltsiumi, B grupi vitamiinide, kaaliumi ja magneesiumiallikad. Mis võiks olla parem kaerahelbepudrust marjade, seemnete-pähklite ning jogurtiga?
Rasvane kala: kui võimalik, siis rasvast kala võiks süüa vähemalt paaril korral nädalas. Sellistes rasvastes kalades nagu lõhe, forell, tuun leiduv Omega-3 rasvhape hoiab töökorras Sinu südame – ning veresoonkonna. Oled Sa proovinud kunagi midagi nii head nagu grillitud lõhe?
Spinat: suurepärane raua ja luteiini (luteiin on looduslik karotenoid, mis paikneb silma võrkkestas nägemisrakkude vahel. Neelates kahjuliku kiirguse, kaitseb luteiin silmi erinevate kahjustuste eest, inimese organism ise luteiini ei tooda) allikas, suurepärane foolhappe allikas. Ja muidugi tema madal kaloraaž – 50g spinatit sisaldab vaid ca 23 kcal. Spinatit võid segada oma värskesse salatisse või asendada sellega näiteks kapsas oma võileiva vahel.
Tomatid: sisaldavad A ja C grupi vitamiine + lükopeeni. Lükopeen on looduslik pigment, mis toimib kehas antioksüdandina – hoiab korras immuunsüsteemi, madaldab kõrget vererõhku, kaitseb eesnääret ning võib aidata võitluses vähiga. Täisterapasta serveeringule peale tõsine ports tomatikastet – miks mitte!
Jogurtid: poes otsi kindlasti jogurtit, mis sisaldab nn eluskultuure, mis võitlevad nn. halbade bakteritega – aitavad hoida korras Su mao ja on abiks seedimisel. Laktoositalumatuse all kannatavad inimesed saavad sageli süüa eluskultuuridega jogurteid, kuna need madaldavad piimasuhkrut, laktoosi. Samuti on jogurt „servani“ täis valku ja kaltsiumit. Parim valik vahepalaks oleks väga madala suhkrusisaldusega või maitsestamata jogurt, kuhu siis oma suva järgi võid lisada näiteks marju.
Nüüd vaata kriitilise pilguga üle oma kapisisu – kui midagigi nendest eelpoolmainitutest puudb, siis pole muud, kui tuleb poetee jalge alla võtta …
1 Comment