Kuna muna on eestlase toidulaual üsna tähtsal kohal (keskmine eestlane sööb aastas umbes 200 kanamuna), siis mõtlesin, et korjan Internetist kokku mõned huvitavad faktid munast ja toon ka teieni. Muna meie toidulaual 1. Kanamunad on inimese toidulaual põhjendatult tähtsal kohal, sest nende toiteväärtus on suur: nad sisaldavad keskmiselt 12,5 % valke, 12 % rasvu, 1 % mineraalaineid, 0,5 % süsivesikuid…
Ega vitamiinide loetelu veel sellega otsa pole saanud, laseme aga edasi. Kõne alla tulevad vitamiind B₆ ja B₁₂. B₆ – vitamiinil on meie kehas mitmeid tähtsaid ülesandeid, kuid üheks olulisemaks võiks pidada selle vitamiini tuge südame-veresoonkonnahaiguste ennetamisel. B₆ vitamiini defitsiit tavaliselt alkoholismi ning seedetrakti krooniliste haiguste puhul ning defitsiidi esmasteks tunnusteks on väsimus , depressioon ning veresuhkru taseme langus. Pikemaajalisel…
Hüppaks nüüd teemalt teisele vahelduseks (tulen hiljem mõistete juurde tagasi) ja kirjutaks mõne sõna kanamuna kohta … Lapsepõlves räägiti mulle, et üle 1..2 muna nädalas süüa ei ole tervislik. Ilmselt mitte ainult mulle, vaid ka paljudele teistelegi, kui mitte kõigile. Olen nüüd aastatega oluliselt targemaks saanud ning julgen väita vastupidist – sööge muna, mingit ohtu ei ole. Kui suures koguses,…