Natuke informatsiooni lihtsalt silmaringi laiendamiseks …
Mahlad. Puu- ja juurviljamahlad ning puljongid seeduvad 15-20 minutiga.
Puuviljad. Arbuus seedib 20 minutit. Kõige kasulikum on, kui ta oleks ühel toidukorral ainuke puuvili (mari) teie toidulaual. Apelsin, viinamari ja greip vajavad seedimiseks samuti 30 minutit. Õunad, pirnid, virsikud, kirsid ja teised poolmagusad puuviljad seeduvad 40 minutiga.
Toored köögiviljad. Köögiviljad, milledest valmistatakse toorsalatit – nagu näiteks tomat, salat (bostoni, punane, leht- ja aedsalat), kurk, seller, punane või roheline paprika ja teised mahlased köögiviljad, vajavad ümbertöötlemiseks 30-40 minutit. Kui salatile on lisatud toiduõli, pikeneb seedimiseks kuluv aeg ühe tunnini ja veidi enam.
Aurutatud või vees keedetud köögiviljad. Rohelised köögiviljad (salat eskariol, spinat, peakapsas) seeduvad 40 minutiga. Kabatšokk, brokkoli, lillkapsas, türgi uba (aeduba), õliga küpsetatud mais seeduvad 45 minutit. Selliste juurviljade seedimiseks, nagu redis, porgand, peet ja pastinaak, kulub organismil mitte vähem kui 50 minutit.
Tärklisesisaldusega köögi- ja juurviljad. Sellise toidu seedimiseks nagu maapirn, tammetõrud, kõrvitsad, magus ja tavaline kartul, jamss ja kastanid, kulub umbes tund aega.
Tärkliseline toit. Kooritud riis, tatar, hirss, maisijahu, kaeratangud (-helbed), malts, abessiinia rukis, kruubid seeduvad keskmiselt 60-90 minutit.
Kaunviljad – tärklis ja proteiinid (valgud). Läätsed, aed- (türgi-) ja tavaline uba, põishernes (nuut), tuvihernes ja teised, vajavad seedumiseks 90 minutit.
Seemned ja pähklid. Päevalille-, kõrvitsa-, pirnmeloni- ja seesamiseemned seeduvad ligikaudu kaks tundi.
Täispiimast valmistatud kohupiim seedub kahe tunniga. Täispiimast valmistatud kõva juust, sellised nagu Šveitsi või Menster, vajab seedumiseks 4-5 tundi.
Loomset päritolu proteiinid: munakollase seedimiseks kulub 30 minutit, kogu muna seedimiseks 45 min.
Kala – sellised nagu tavaline ja väike tursk, kammeljas, samuti paltuse filee, seeduvad poole tunniga. Lõhe, forell, tuunikala, heeringas (rasvasem kala), seedub maos 45-60 min.
Kanatibu (ilma nahata) – poolteist kuni kaks tundi. Kalkun (ilma nahata) – kaks kuni kaks ja veerand tundi.
Looma- ja lambaliha seeduvad kolme-nelja tunni jooksul. Et ära seedida sealiha, on vaja 4,5-5 tundi.
3 Comments
Eve
See on küll väga põnev!!!
Raivo
Jälle targem, onju 🙂